Väliinputoaja. Ihminen, joka kokee olevansa ulkopuolinen tai jollain tavalla syrjäytynyt yhteiskunnasta tai kanssaeläjistään. Tuttu tunne monelle vastaan tulleelle ihmiselle, rahapussin sisältöön katsomatta. Moni pitää itseään epäonnistuneena, oli asuinpaikkana omakotitalo tai kaupungin vuokra-asunto. (Jälkimmäisessä harvoin asuu kunnon ihmisiä, näin olen kuullut väitettävän).
Väliinputoaminen lamauttaa, ahdistaa ja vaikuttaa itsetuntoon sekä mielialaan. Elämänlaadun tappaja niille ihmisille, joita leimaa liika kiltteys. Syy voi olla myös koulumenestyksessä tai vähemmän helpossa elämässä. Paskasta on vaikea muotoilla kaunista, vaikka ei mikään ole mahdotonta.
Ulkopuolisuus ja yksinäisyys aiheuttavat eristäytymistä muista ihmisistä. Kierre on valmis, joka johtaa elämän rakennuspalikoiden puuttumiseen.
Muut jakavat parhaat Legot keskenään, väliinputoajan jäädessä leikkimään menneisyyden palikoilla. Olet tilassa, jossa et etene työssä tai koulutuksessa. Elämä siirtyy tilaan, jossa omassa kuplassa odotetaan kuolemaan. Mikään ei saa muuttua ennen loppuvihellystä, kaikki erikoinen on mahdotonta käsiteltävää väliinputoajalle.

Väliinputoamisen tunne on voimakas, mutta toisaalta se ei tunnu miltään. Kuten totesin, muutoksen väistely on keino kestää stressiä. Onko se henkilön oma vika? Kyllä jos asiaa kysytään menestyneeltä ihmiseltä. Voittajan on helppo hymyillä, käsittämättä ihmisen kyvyttömyyttä kestää painetta.
Myöskään yhteiskunta ei tue jaloilleen nousemista. Ihmisellä on oikeus eristäytyä kaikesta, jonka hoitamattomuus kuulostaa valtion tekosyyltä. Aikuista ei haluta tukea henkisesti, koska se maksaa. Onko tämä oikea säästön kohde, tätä voi jokainen pohtia?
Tärkeintä olisi löytää tapoja tukea väliinputoamisesta kärsivää henkilöä, auttaa häntä löytämään oma paikkansa elämässä. Yhteiskunnan tulisi tarjota mahdollisuuksia ja tukea ihmisille, jotta väliinputoaminen voidaan ehkäistä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi koulutusta, terveyspalveluiden parantamista ja sosiaaliturvan tukemista. Puhumattakaan liikunnan pitämisestä kaikkien tavoitettavissa.
Mutta kyllä ihminen pärjäsi ennen ilman tukea! Ei pärjännyt, heikon osa oli kuolla. Parempi osa vie yhteiskunnassa aina kerman kakunpäältä, toisinaan koko kakun.
Köyhä oli ilman ihmisarvoa olevaa työvoimaa, mielellään nuoren aikuisuuden jälkeen pilven reunalle siirtyvää sorttia. Näin on luotu suurvaltoja menneisyydessä, jossa köyhät ja naisettomat miehet ovat ajatettu yhteiskunnan reunalle. Mistä ruokaa, rikkauksia ja naisia raiskattavaksi/vaimoiksi? Naapurimaasta, kunnes liikkuminen ei enää onnistunut.
On tärkeää edistää yhteiskunnassa avoimuutta ja suvaitsevaisuutta, jotta kaikilla ihmisillä on mahdollisuus tuntea itsensä hyväksytyiksi. Yhdessä voimme rakentaa yhteiskunnan, jossa jokaisella on mahdollisuus löytää oma paikkansa, sekä ymmärtää positiivinen puoli elämästä.
Olen aikaisemmin kirjoittanut ihmisen olevan pienen lauman eläin. Sitä olemme yhä, kaipaamme kaltaistamme seuraa. Yksin ei ole hyvä olla, sanovat muodikkaat citysinkku-lehdet mitä tahansa.