Miksi nuori ei siivoa huonettaan?

Tiesitkö, että asunnossasi saattaa asua teini? Harvoin kukaan oikeasti tekee havaintoja noista olennoista, jotka kalpeana haahuilevat oman huoneen ja jääkaapin väliä. Ainoa asia, josta voit havaita teinin käyneen huoneensa ulkopuolella, ovat kadonneet astiat.

En tiedä, onko koskaan selvinnyt, mitä nuori tekee säilömillään ruokailuvälineillä?


Hukkuisiko teinisi sontaansa, mikäli antaisit sen tapahtua? Tuossa kohtaa elämää, kun tuntuu tapahtuvan jotain päässä, joka saa kasvojen eteen vedetyn hupun keskeltä lausumaan:

Ihan sama

Myönnän, että olen kokeillut, kuinka kauan menee, että teini suostuu siivoamaan vapaaehtoisesti. Yleensä se on päättynyt testaajan luovuttamiseen, kun huone alkaa haisemaan hikoilevalta kaatopaikalta. Aivan kuin jokaiseen esineeseen olisi hierottu teinipojan kainaloita.

Kyllä ylpeytesi kestää kaaoksen katsomisen. Kahlatkoon pitsalaatikoiden, likaisten kalsareiden ja läikkyneiden energiajuomien keskellä. Et sinä siitä kärsi, olethan päättänyt kasvattaa lasta siivoamaan itse.

Minä määrään täällä!

Taistelu on alkanut, jossa katsotaan kumpi siivoaa huoneen? Aikuinen on vain jo hävinnyt kamppailun, jossa teini pääsee asumaan haluamassaan ympäristössä. Voittosi mahdollisuus on yhtä suuri, kuin olisit metsästämässä alastomana jääkarhuja. Pelkällä asenteella ei pitkälle pötkitä.

Pitkään hermosi kestävät, onhan tämä ulkopuolisilta piilossa oleva haaste. Teinillä on vain tähänkin vastaus, joka murentaa puolustuksesi. Harvan ylpeys näet kestää, kun ihana teinisi kaivaa sänkynsä alta jotain päälle laitettavaa. Näin taistelu on viety ulkomaailmaan.
Ei vaatteissa mitään vikaa voi olla. Niitä on pidetty vasta viikon verran, jonka jälkeen ne on jätetty lattialle puhdistumaan. Sehän on suhteellista, mikä on likaista ja mikä ei? Jos paita oli viime viikolla likainen, niin ei sillä ole merkitystä nyt, koska muut paidat ovat likaisempia. Puhtain lattialla voittakoot!

Teini kuvattuna ilman hupparia.

Ja voittaja on?

Jossain vaiheessa vanhemmalle tulee hetki, kun on pakko luovuttaa. On siirryttävä teinin auttamiseen siivoamisessa, vaikka kasvattamisen ylpeys pistää vastaan.

ja sehän vasta mukavaa onkin, kun viikkojen sotku odottaa noutajaansa. Tai onhan siinä oma huvinsa, kun et voi koskaan tietää mitä vastaasi tulee. Lattialta kun saattaa löytyä viikko sitten kylään tullut kaveri, tai vaikka lauma marsuja. Lemmikkejä teillä ei ole ollut vuosiin, mutta jostain nuo suloiset ötökät ovat kerääntyneet luomaan urbaanin viidakon tunnelmaa. Unohtamatta tietenkään pitsalaatikoiden ympärillä pyöriviä banaanikärpäsiä, jotka ovat saaneet nauttia rauhassa sivilisaationsa luomisesta.
Pakko tuossa sotkussa on oltava suunnitelma. Eihän yksikään teini voi olla noin välinpitämätön? Eihän?

(Miksi muuten kylään tulleiden kavereiden nimi on aina tyyliä Tsöke?)

Luonnollista on tietenkin epäillä pahantekoa. Esimerkiksi teinipojat yrittävät tuolla kaikella vain peittää kaapissa käyvän kiljun hajun. Jotain väärää siinä vain on, jos tuo jalo juoma tuoksuu paremmalle, kuin testosteronia hikoilevan teinisi huone.
Onko tyttöjen huoneen ainainen hajuveden tuoksu samankaltainen petos? Äkkiäkös sillä peittää hajut, kun Kaisa poltti tupakan ja Sanna marin.

Paluu arkeen

Nuoret miehet ovat aina hieman toivottoman oloisia. Toisaalta ihmettelen, kuinka heistä on tullut edes tuollaisia? Pienet pojat kun ovat aina hieman omituisen näköisiä. Vähän sellaisia avaruusolioiden jälkeläisten oloisia. Ettei olisi äiti vain käynyt siepattavana ravintolaillan jälkeen?

Luulisi vain noihin lasten humanoidipäihin mahtuvan muutama sääntö, mitä tulee siivoamiseen.

Sen kuitenkin tiedän, että tekemäsi siivous oli jälleen turha. Teinin huoneen ovi pysyy taas normaaliin tapaan kiinni, kunnes mielenkiinnosta kurkistat sinne kolme päivää myöhemmin. Haluat tuntea vielä hyvää mieltä tekemästäsi teosta. Järkytys on vain suuri, kun kärpäset ovat jälleen palanneet, Tsöken maatessa myös jälleen lattialla. Et edes muista huomanneesi hänen paluutaan, mutta siellä se makaa jälleen marsujen syötävänä.

On parempi mielenterveytesi kannalta, että laitat oven kiinni. Voit jälleen perustella syyn itsellesi, että yrität kasvattaa lastasi. Kyllä se vielä huoneensa siivoaa, kun kyllästyy kahlaamaan sonnassa.

6 thoughts on “Miksi nuori ei siivoa huonettaan?

  1. Hyvä kirjoitus! Tuli ihan mieleen tuo kehityspsykologian kurssilla käyty esimerkki, kun luennoitsija sanoi ”Teini-iässä koko identiteetti on hukassa, nuori ei vielä tiedä mitä hän on, kuka hän on, mistä pitää ja mistä ei. Joten jos kysytään mitä hän haluaa illalliseksi, on ”ihan sama” kaikkein loogisin vastaus” 😀

    • Oli pakko kirjoittaa, kun tuli muutama keskustelu vastaan aiheesta. Osa teineistä on kyllä todella pihalla itsestään. No se kuuluu elämään 🙂

  2. Itsellä on teinit niin erilaisia kaikki, mutta voin sanoa, että kaikki siivoaa huoneensa lopulta, eikä juuri tapella tarvitse. Nuorimman kanssa tosin on tullut väännettyä kaikkein eniten. Nykyään isot asuvat jo omillaan ja siivoat kyllä asuntonsa hyvin.

    • Täällä ollaa kanssa päästy jo tuon ajan ohitse, kunn toinen kakara muuttaa jo omaan asuntoon. Vielä pitäisi kohta teini-ikään pääsevän kanssa tapella muutama vuosi. Sen jälkeen ei voi syyttää sotkusta kuin itseään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: