Toivottiin lukijalta tekstiä isyydestä, joten olkaa hyvä. (Julkaistu 12.11.2020)
Kappale 1
Isä. Tuo mystinen hahmo, joka rakastaa perhettään jokainen hetki. Hän osaa myös korjata autonsa vasemmalla kädellä, samalla kun oikealla rakentaa omakotitaloa.
Mies, joka on täydellinen rakastaja, tyydyttäen vaimonsa ja kolme rakastajatarta monella eri tasolla. Hän on myös mies, joka kokkaa kuin huippukokki, siivoaa ja pesee pyykit. Ammatiltaan sankarimme on totta kai jääkiekkoilija ja kuljetusvälineenä hänellä on Audi. Täytyyhän sitä edes joskus olla mulkku.
Isä. Tuo vähemmän mystinen hahmo, kuten minä. Rakastan perhettäni, mutta joskus saatan hieman epäillä sitä. En osaa korjata autoa, enkä oikeastaan edes erota työkaluja toisistaan.
En ole myöskään täydellinen, sekä liian laiska etsimään rakastajatarta. En osaa kokata, mutta joskus siivoan ja pesen pyykit. Ammattia minulla ei enää ole, koska olen kuntoutustuella.
Se mitä taas tulee kuljetusvälineeseen, niin minulla on jalassani vain puoliksi hajonneet kengät. Mulkku en sentään useasti ole.
Syvennytään hieman olentoon nimeltä mies ja isä. Hahmoon menneisyydestä, joka on mystisenä elää sohvannurkasta.
Pelastakaa isät sohvien nurkasta potemasta huonoa omatuntoa. Ei se ole miehen vika, jos päähän koskee likaisten vaippojen vaihto tai kiukkuavan teinin raivo. Toisaalta jos luulit vaipan olevan hankala juttu, olet pulassa. Sen sisältö on sentään elämän perusasioita. Raivoavasta teinistä taas ei ota kukaan selvää.
Ei ole myöskään miehen vika, jos vaimo on hankala ja väärinymmärretty. Suuttuneena naamaasi heitetyt ajatukset ovat yhtä selkeitä, kuin humalaisen venäläisen filosofin puhe.
Hankalia ovat myös autot ja muu tekniikka, jotka olivat vanhaan hyvään aikaan vielä selkeitä. Osattava niiden tekniikka on silti, tai työkaverisi Pena vittuilee sinulle.
Naisten välinen kilpailu on kovaa ja katkeraa, miesten reilumpaa ja rehdimpää. Panokset ovat vain kovat, sillä hävitessäsi henkisen kamppailun, tulee jälleen Pena, vieden naisesi sekä työpaikkasi.
Sinusta ei sitten tullutkaan se panomies, joka halusit olla. Vai halusitko edes?
Mies on kahdella elimellä ajatteleva olento, jonka muna hoitaa osan elämän pohdinnasta. Joudut siis tekemään päätöksiä kauheassa metelissä, jossa sinuun vaikuttavat vaimosi, pomosi, kakarasi, lemmentikkusi ja hieman myös sinä itse.
Eli miksi Jeppe juo?
No hiljentääkseen nuo äänet. Saat edes kerran ajatella hetken itsenäisesti, vaikkakin sekavasti. Se on enemmän, kuin arki sinulle suo.
Voi mies hiljentää äänet, myös seuraamalla urheilua tai harrastamalla itse sitä. Tämäkin on toki väärin vaimon mielestä. Pelkää kai miehen tulevan vielä järkiinsä, samalla kun valittaa miehen muuttuneen vuosien varrella. Antakaa isälle ja miehelle myös rauhaa.
Herkkyys on suomalaiselle vaikeaa näytettävää. Ei se sitä tarkoita, ettei se olisi olemassa. Herkkyys on vain raskaampi aine, joka painautuu miehen sisällä arjen huolien alle.
Se täytyy piilottaa, jotta pysyisi järjissään. Mies kaipaa sitä joka päivä ja saattaa jopa laskea yksin ollessaan pienen kyynelen elämälle. Tämän enempään maailma ei salli tapahtua.
Kappale 2
Ajatus perheen täydellisyydestä, tai siitä että ihmisen täytyisi olla sitä, on kammottava. Kuinka yksikään yksilö pystyy olemaan sitä kaiken aikaan?
Itse yritin ja epäonnistuin. Ajatukseni täydellisyydestä oli tuoda rahaa perheelle. Kuinka väärässä olinkaan!
Ei rahassa vikaa ole. Se on oikeastaan ihan kivaa, mikäli sitä on. Elannon tekemiseen menee vain lukemattomia tunteja. Varmaan arvaatkin, mistä se on pois? Elämästä, eli miehenä ja isänä olemisesta.
Toki rahalla saa mukavia tavaroita ja hienon diplomin työnantajalta työvuosien jälkeen, mutta onko se todella sen arvoista?
Isänä oleminen minun kohdallani. Käydään siis alun lista läpi:
Rakkaus
Vaikka kuinka rakastaisi, kuka siihen pystyy aivan jokainen hetki? On myös rakkautta epäillä ajatuksiaan. Kuka kehittyy elämässä, jos vain hyväksyy olemassa olevan?
Autot ja tekniikka
Kyllä miehinen mies ui öljyssä ja kusee muttereita!
Olen siis neiti. Ei pysy vasara tämän miehen kädessä. Kaikkea pitäisi muka osata, miksi?
Rakastelu
Mistä minä tiedän mitään? Elämässäni on ollut vain yksi nainen, joten unohdin paritella puolen kylän kanssa. Kamasutrakin jäi lukematta, kun en noista kirjoista mitään ymmärrä, enkä oikein naisistakaan.
Kotityöt
Laiska mies, jolla on mahtava vaimo. Kermaperse, se olisi oikea kuvaus minusta.
Olen tottunut liian hyvään. Hävettää myöntää, mutta tämän takia olisin saanut kenkää muista parisuhteista.
Työt ja omaisuus
Rahat tuli ja meni. Et ole sattumalta nähnyt niitä?
Kulkuneuvo
Rakastan kävelyä, en edes kaipaa autoa. Köyhän selittelyä, mutta pitää paikkaansa.
Noilla perusteilla en ole mies ollenkaan. En edes tiedä, mitä minun kuuluisi olla? Vai elänkö harhassa, jossa mies ja isä on jotain määrättyä?
Tunnen olevani hyvä isä, kun olen läsnä. En supersankari, vaan isä.
Eikä isyys suuria tekoa vaadi, pidä vain korvasi päässä. En aina ollut paras kuuntelija, enkä ole sitä vieläkään. Tässä on parantamisen varaa, mutta kenellä ei olisi?
En edes tiedä mitä isän pitäisi olla? Jotain sekavaa se on. Ihminen joka vaihtaa vaipat, kuuntelee, leikkii, kestää teinin kiukut, rakastaa, välittää..
Sen tiedän, että itseään ei sovi unohtaa tästäkään huolimatta. Itse yritin ja kadun sitä loppuun asti. Jos jakaa päivän tuntinsa niin, että on vain isä ja työmies, on ennen pitkään hukassa. Isä, työmies ja sinä itse, on taas toimiva yhdistelmä
.
Jos pidit ajatuksistani, niin kerro lisää toiveita blogiini tai suoraan sähköpostiini aitoajatus@gmail.com
Miksi ihmeessä miehen on pakko korjata autoja? Tai vaihtaa renkaita? Sitä varten on autohuoltamoja. https://viaperasperaadastra.com/2020/12/12/nainen-ja-auto/
Ehkä olen feministi, mutta mielestäni parisuhde ei ole huoltosuhde. Miehelläni ei ole velvollisuutta huoltaa autoni tai elättää minut, enkä minä ole velvollinen tuoda hänelle tohvelit kun hän tulee töistä kotiin. Se on jokaisen pariskunnan oma päätös, miten he järjestävät omaa elämänsä, eikä saplunaan pakottaminen ole kovin järkevä asia silloin kuin kyse on parisuhteesta, vanhemmuudesta tai miehisyydestä. Ole rohkeasti oma itsesí ja ylpeä siitä!
2020-lukua ei pitäisi enää verrata 1930-40 lukujen sotavuosiin ja niitä seuranneisiin ankariin jälleenrakentamisen haasteisiin. Maailma on kauttaaltaan muuttunut aivan erilaiseksi ja haasteet myös.
Ennenvanhaan miehuuden vaateet olivat suorastaan primitiiviset, oli jaksettava ja kestettävä kuin vetojuhta. Tunteita ja herkkyyttä ei saanut missään nimessä olla.
Tänäpäivänä miehen halutaan taipuvan enemmän sosiaalisuuteen, sentimentaalisuuteen ja herkkyyteen, mitkä ovat hyviä asioita. Taakkana silti painaa yhä suurten ikäluokkien ja heidän edeltäjiensä vaatimukset siitä millainen on miehinen mies, stereotyyppisesti: urheileva, asepalveluksen suorittanut, ”miesten hommat” hallitseva vähäpuheinen, ilmeetön ja tunteeton pökkelö. Tämä ”äijäperintö” vaikuttaa ja ylläpitää patriarkaattia Suomessa vielä hyvän aikaa. Voimme vain kaiholla katsoa länteen jossa mieskäsitys on paljon moninaisempi ja laajempi kun meillä. Läntisen ja keskisen Euroopan kulttuureissa ( huomatkaa enpäs haekaan verrokkimaaksi ”Jenkkilää”) on toki yhä tiettyä sukupuolijakaumaa, mutta miehekkyyden määritelmä on paljon kehittyneempi ja sivistyneempi kuin meillä täällä perifeerisessä metsässä.
Epäsosiaalinen, huono käytös, tunteiden panttaaminen, sovinismi ja rasismi eivät ole perusmiehisiä hyveitä ollenkaan, vaan myrkyllisiä ja vakavasti sairastuttavia mielenvinoutumia. Tämä pitää jo alkaa tajuta Suomessakin.