Hoidatko somelemmikkisi oikein?

 

Asian perusteet

Mitä nyt taas? Kuka täällä riehuu? Koitetaas kunnioittaa toisiamme.

Lisäksi kuka hitossa kasvattaa natseja parvekkeella? Paljoa en maailman menosta tiedä, mutta oudolta tuo kuulostaa. Vaikuttaa näet lemmikkinä hieman hankalalta.
Se mitä vähän tiedän, käsittääkseni tuollainen ulkomailta tuotu eläin, ei ole se paras lemmikki näille leveysasteille. On näitä natseja ennenkin täällä yritetty viljellä, jopa Lappia myöden, mutta huonosti siinä kävi silläkin kertaa.

Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, mikä vastuu on natsin kasvattamisessa. Useasti todellisuus tulee syksyllä vastaan ja lemmikistä luovutaan kesän päätteeksi. Syyksi riittää yleisesti, ettei se natsi sitten pysynytkään pienenä ja söpönä.

Älä käsitä väärin, ymmärrän kyllä, että on kiva ottaa keväällä pieni natsi asumaan parvekkeelle. Harva vain huomioi, että isompana se alkaa pitämään kovaäänisiä puheita ja tervehtii kaikkia ohikulkijoita käsi pystyssä. Puhumattakaan, että natsit kävelevät aina kannat kopisten. Kestääkö naapurisopu tämän?

Kyllä maailmaan ääntä mahtuu, mutta mielestäni natsi ei kuulu lemmikkinä kerrostaloon, eikä varsinkaan parvekkeelle!

 

Syksyinen ongelma

Kesän jälkeen hylätty natsi aiheuttaa ongelmia, ei siis natseja luontoon!

Metsään heitetty natsi voi saada ison vahingon aikaiseksi. Muistissa on vieläkin, kuinka pitkin Eurooppaa jouduttiin purkamaan betonista tehtyjä natsinpesiä. Bunkkereita, kuten natsit niitä itse kutsuivat.
Voimme vain kiittää onneamme, etteivät villiintyneet natsit lähteneet sen enempää lisääntymään. Vahinko oli kuitenkin tapahtunut, joten viimeisiä vapaita sisäsiittoisia natseja poistettiin luonnosta ja Joensuun torilta, vielä 90-luvulla.

Muista leikkuuttaa natsisi, jos sellaisen hommaat!

 

Perusteet suvakista

Somessa törmää monesti natsiaiheisissa keskusteluissa heidän vastakappaleeseensa. Nämä suvakeiksi kutsutut eläimet ovat minulle vielä suurempi mysteeri. Kyseessähän on vasta viime vuosina Suomeen tullut laji.

Bongatessa tuntomerkiksi riittänee tietämykseni mukaan perustuntomerkit, Tärkeimpiä ovat naaras suvakilla päässä oleva tiukka nuttura, sekä raivoa täynnä oleva hullun katse. Tässä kohtaa nimi voikin hämätä, sillä harvoin suvakki mitään suvaitsee, joten kyseessä voi olla käännöskukkanen.


Uros suvakin taas tunnistaa usein luisevasta persauksesta ja viidenkymmenen kilon ruumiinpainosta. Näitä eläimiä pääsee harvemmin bongaamaan, sillä kuten usein luonnossa, on naaras se äänekkäämpi olio.

Myöskään tätä lemmikkiä ei pidä ottaa kevyin perustein asumaan kerrostaloon. Moni lajin jäsenistä omaa näet vahvan vahtivietin. On tavallista, että suvakki alkaa helposti räksyttämään asunnossa, mikäli kuulee naapurista ääniä.


Iso kokoinen Suvakki voi aiheuttaa myös ulkoillessaan pihan ihmisissä pelkoa, joten hihnassa pitäminen on pakollista. Talutushihnan tulisikin olla luonnonmukaisesta materiaalista tehtyä, jotta lemmikki viihtyy ja pysyy rauhallisena. Wikipedia osaakin kertoa, että hamppu on parhaaksi todettu kasvi tähän tarkoitukseen.

Muista, että vaikka eläin olisi hyvin koulutettu, tulee omistajan olla tarkkana tämän kanssa ulkoillessa. On monesti todettu, että valkoihoinen setämies saa suvakilla verenpaineen nousemaan vaarallisiin lukemiin. Älä siis koskaan vie samaan tilaan suvakkia ja setämiestä!

 

Muista myös nämä asiat!

Se mikä yhdistää natsia ja suvakkia lemmikkinä, on helppohoitoisuus. Nämä eläimet pitävät itsensä puhtaana nuolemalla, joten silloin tällöin suoritettu suihku riittää pitämään turkin kunnossa. Muista, että natsi on näistä se helppohoitoisempi, koska sitä saa myös kaljuna versiona!

Ikävä kyllä natsi pitää harvoin vedestä, mutta lemmikkiä on helppo huijata. Heitä veteen sukellusvene, tai miehisesti suihkuta eläin paloletkulla tiiliseinää vasten.
Asiaa helpottaa, jos sinulla on pestävänä useampi urosnatsi. Vaikka tämä eläin ei homoudesta pidä, ei sen mielestä pieni salainen suihkuleikki poikien kanssa pahaa tee.

Myös suvakin pesussa muodostuu ongelmaksi sen haluttomuus kastua. Voi olla, että joudut raahaamaan säälittäviä vinkuvia ääniä laskevan lemmikin väkisin suihkuun. Muista pysyä vahvana, tämä eläin kyllä alistuu lopulta kastuessaan.

 

Lopuksi

Tilan puutteen takia, en tässä tekstissä sen enempää lemmikkien ruokavalioon mene. Lyhyesti kerrottuna natsi on lihansyöjä ja se nauttii tämän päälle mielellään terävän paukun. Suvakki on taas kasvissyöjä, jonka ruokavaliota voi vahvistaa setämiesten pelokkailla sieluilla.

Muista aina vastuullisuus lemmikkiä hankkiessa! Olet vastuussa elävästä olennosta, joka on sinusta riippuvainen.

Ei natseja ja suvakkeja vapaana luontoon!

4 thoughts on “Hoidatko somelemmikkisi oikein?

 1. Tämä oli ihan hillitön! Teki tosi hyvää nauraa näiden synkkien aikojen keskellä. Kiitos! <3
  P.S. Onneksi meillä on lasitettu parveke. Vaikka olen laiska tuulettelemaan petivaatteita, en tykkäisi yhtään, jos joku tiputtelisi natseja meidän parvekkeelle!

  • Kiitos!

   Jokainen kerta kun kuulen jonkun nauraneen teksteille, tiedän tämän olevan kaiken vaivan arvoista 🙂

 2. Aivan poskettoman terävä teksti! Tän olisin sisällyttänyt pakinakokoelmaan. Pakko varmaan kerätä sellaisen sun teksteistä 😄

  • Olen monesti miettinyt, että pitäisi käydä vanhat jutut läpi ja korjailla niistä parhaita. Siellä on varmasti juttuja, mitä en edes itse muista.

   Lisäksi osa teksteistä on sellaisia, että en edes tunnista niitä itseni tekemäksi. Voisin saada siis hyviä elämyksiä niitä lukiessa.

   Ainut mikä vähän harmittaa on, että esimerkiksi tästä kirjoituksesta on tykätty, mutta lukijamäärä on todella alhainen. Tuolla tarkoitan sitä, että olisi mukava jakaa hyvää mieltä laajemminkin.
   Onneksi se ei kuitenkaan enää vaivaa mieltä, sillä olen luopunut alun tavoitteista kokonaan. Siitä en kuitenkaan luovu, että ihmisten hymyt ovat minun päämääräni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: