Ajatuksia raskauden alkuajalle

Asia, joka saa naiset muuttumaan naisiksi ja isät taantumaan hetkittäin nuoriksi. Asia, joka pilaa elämäsi ja samalla myös pelastaa sen. Asia, josta nautit ja kärsit kotonasi lähes kaksikymmentä vuotta.

Puhun tietenkin lapsista.

Tuo pieni ihme, joka saattaa olla toivottu tai vahinkona roiskittu rakas otus. Vaivaa tuosta sittisontiaisesta riittää, joten ystäväni raskauden innoittamana, paljastan lyhyellä kirjoituksella, mitä elämässäsi tulee tapahtumaan raskauden aikana.

Sänky, Vauva, Vastasyntynyt, Lapsi

 

Onneksi olkoon, tästä iloisesta elämäntapahtumasta!

Huomaat ensimmäisenä, että äiti paisuu ja muuttuu, mutta ei vain kehossaan. Hänestä tulee oudosti lässyttävä outojen intohimojen orja. Kai elämä alkaa opettamaan outoa puhumista, sillä ei pienet vauvat ymmärrä, jos sanomaa ei lässytetä lepertäen?

Kyllä isäkin muuttuu, kunhan alkujärkytyksestään toipuu. Tv-sarjat ovat jauhaneet korviin vuosikausia, kuinka tämä on elämäsi ihaninta aikaa. Silti outo tyhjyys pyörii sisällä, vaikka kuinka yrität tuntea rakkautta sikiötä kohtaan.
Tunnet tai et, niin sinähän tunnet, vaikka olosi olisi ulkopuolinen. Tiedän, että on vaikea päästä mukaan perhetapahtumaan, joka loppujen lopuksi on vain äidin ja lapsen yhteinen asia.

Älä murehdi. Rakkaus kyllä tulee, kun maltat mielesi. Se lämmittää viimeistään sydämesi, kun näet lapsesi ensi kertaa kaatuvan pyörällään, kompastuvan jalkapalloon tai konttaavan päin kirjahyllyä. Silloin tiedät oman paikkasi ja osaat ohjeistaa pienokaista tekemään asiat oikein. (Opit myös kuiskaamaan lapselle, että ei sitten kerrota äidille tästä mitään, vaikka lapsen otsa onkin ruvella).

 

Kaikki muuttuu

Raskausaika on kuin pitkitetty joulu. Äiti lihoo, isä lihoo ja lapsi odottaa malttamattomana itse päätapahtumaa. Omakohtainen kokemukseni on, että äidit selviävät tästä paisumisesta keskimäärin paremmin.
Äitien pakkosyöttämät isät ovat uhreja tässä tilanteessa ja jäävät yleisemmin kärsimään loppuiäkseen ylimääräisistä kiloista, kun ei se raskaana oleva mamma sitten halunnutkaan syödä sitä kaikkea, mitä vielä hetki sitten teki mieli.

Äidit kärsivät toisella tapaa menetetystä ulkonäöstään. Osa heistä unohtaa raskauden jälkeen, kuinka meikata ja kuinka pukea päälle jotain muuta, kuin vanhat collegepöksyt. Mieleeni onkin tullut kysymys:

”Yrittääkö luonto kertoa näin muille lisääntymiskykyisille ihmisille, että tämä isä on varattuna isyyteen ja äiti ei ole vielä valmis uuteen raskauteen?”.

Jalat, Vauva, Syntymä, Lapsi, Viltti

Alku

Kuten alkuun mainitsin, niin raskaus ei ole itsestään selvyys. Vahinkoraskauksia en silti aina ymmärrä. Luinkin jostain mainioin mietteen tähän liittyen:

”Miten ihmeessä nainen voi vahingossa alastomana liukastua niin, että hän kaatuu alastoman miehen päälle makaamaan ja tästä seuraa raskaus?”

Elämä on tietysti ihmeellistä aikaa, joten kai kaikki on mahdollista. Yllätysvauvat kyllä ymmärrän paremmin, sillä nehän ovat vain Kinder yllätyksiä Tinderistä.


Vauvaonni suotakoon äidille ja täyttykööt blogit sen myötä raskauskuvista. Siellä sentään kasvaa uusi elämä.
Eihän ulkopuolisia oikeasti muiden lapset kiinnosta, omissakin on kestämistä. Hyvä blogin aihe raskaus on joka tapauksessa.

Eikä siinä olisi edes samaa tunnelmaa, jos mies poseeraisi blogissa ilman paitaa ja vatsa turvonneena. Hän tuskin on suorittamassa mitään sen ihmeellisempää, kuin rullakebabin tuoman närästyksen karkottamisen, jota kukaan ei halua loppupeleissä nähdä.

 

Tulevaisuuden suunnitelmia

Itse synnytyksestä en kirjoita mitään. Mainitsen vain, että mies tulet olemaan taas aivan pihalla. Jotain haluaisit tehdä, mutta kun osallistua ei vain voi.
Miehille pitäisikin olla oma pullo ilokaasua, joka rauhoittaisi ajan sairaalassa.

Lohdutukseksi voi sanoa, että vuorosi tulee kyllä olla isä, mutta se hetki on vasta hieman myöhemmin. Pienen ihmisen kanssa on luonnollista touhuta, joten älä pelkää turhaan. Varsinkin kun lapsi lähtee liikkeelle, on sinun vuorosi nousta taustalta vanhemmaksi.


Niin ne suunnitelmat!

Pieni hössöttäminen on mukavaa, vaikka et tuntisi itseäsi valmiiksi äidiksi tai isäksi. Jokaisella on varmasti tarkat suunnitelmat siitä, mitä puet lapsellesi päälle, missä säilytät tuttipullot ja mitä leikkejä leikitte?
Lapsuusaika onkin olevinaan yhtä onnea, mutta pian tulet kuitenkin huomaamaan, että ei siellä hiekkalaatikon reunalla ollutkaan niin mukava istua. Lopputulos tulee suunnittelusta huolimatta olemaan se, että olet lopulta vain kiinnostunut siitä, ettei kultasi syö hiekkaa kolmea desilitraa enempää.

Varaudu siis siihen, ettei mikään mennyt niin kuin olit suunnitellut, mutta kaikki järjestyy siitä huolimatta.


Nauttikaa raskausajasta ja olkaa hämmentyneitä. Se kuuluu asiaan, kuten myös pelot ja innostuneisuus. Jossain vaiheessa vain tulee hetki, kun eivät ne paskaiset vaipat enää olekaan niin sööttejä. Silloin olet valmis aloittamaan vanhemmuuden ja sen ilot ja surut.

Seuraa minua myös instagramin puolella: https://www.instagram.com/aitoajatus/

2 thoughts on “Ajatuksia raskauden alkuajalle

    • Tuossa oli paljon omia tuntemuksia ja monen keskustelun pohjalta tiivistettyjä ajatuksia. Kyllä se rakkaus sieltä tulee, kunhan vähän malttaa odottaa. Ei kaikki aina tapahdu yhtä dramaatisen nopeasti,kuin tv-sarjoissa.

      Mielellään olisin kirjoittanut vielä enemmän äidin näkökulmasta, mutta toisaalta niitä kirjoituksia on Lily pullollaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *